• Алуминиеви парапети – стил и удобство

  Posted on декември 18, 2017 by in Uncategorized

   

  Какво можем да направим с тях

   

  Ако в дома или офиса ви има стълбище, то със сигурност ще са ви нужни и парапети, с които да го обезопасите. Но всъщност парапети се използват и на други места по сградата – те могат да се поставят на тераси, веранди, прозорци, площадки на второ ниво, прегради и т.н. На пазара се предлагат наистина много видове парапети – от профилно или ковано желязо, неръждаема стомана, дърво, инокс, алуминий. Последните са най-често използвани заради доброто съчетание на функционалност, външен вид и цена.

  Какво е алуминиев парапет

  Алуминиевите парапети са един от най-удобни варианти, които можете да намерите. Те представляват система от елементи, които могат да бъдат сглобени така, че да създадат различни видове парапети. На практика от тях могат да се изработят всякакви декоративни или обезопасителни прегради, каквито са ви нужни.

  От какво се състоят системите

  Разбира се, елементите на алуминиевите системи съдържат всичко необходимо за един безопасен и издържлив парапет. Те включват:

  – колонки, които се закрепват в пода и поддържат цялата конструкция;

  – ръкохватка, която се монтира върху тях и на която можете да се държите или облегнете;

  – струни, които се поставят като пълнеж между колонките, пречат на промушването под ръкохватката и така правят парапета безопасен за употреба;

  – дървени или стъклени пана, които могат да се използват вместо струните по желание на клиента;

  – дървени ръкохватки, които могат да се използват вместо алуминиевите;

  – крепежни елементи, които съединяват отделните части на парапета.

  Как може да изглежда един алуминиев парапет

  Основните профили, на които се крепи конструкцията, са кръгли или квадратни. Оттам нататък можете да ги комбинирате с всевъзможни материали, за да създадете парапет, подходящ за вашия стил.

  Можете да изберете ръкохватката да бъде от алуминий или пък от дърво, което определено е по-приятно на допир.

  Струните между колонките могат да бъдат с различно сечение и дебелина. Могат да се поставят както хоризонтално, така и вертикално, според личните предпочитания. Могат да се монтират и на различни разстояния, което е важно и решаващо за обезопасяването на помещения, обитавани от малки деца.

  Между колонките вместо струни могат да се поставят пана от закалено стъкло, които са по-добър вариант от гледна точка на безопасността.

  Някои от системите позволяват да имате парапет изцяло от стъклени пана. Те се захващат за пода със специални конзоли, а върху тях се монтира ръкохватката. Така парапетът става почти невидим и изключително елегантен.

  Предимства на алуминиевите парапети

  – алуминият е евтин материал, което прави тези парапети подходящи и за по-нисък бюджет;

  – елементите в системата се сглобяват лесно и бързо, което ускорява довършването на помещението или сградата и намалява цената за труда;

  – алуминият е здрав материал, който осигурява достатъчна надеждност при употреба на парапета;

  – системите предлагат голяма гъвкавост в дизайна и на практика могат да създадат почти всякакъв вид парапет;

  – визията им е доста ефирна – тя не препречва гледката през терасата или прозореца, нито пък прикрива части от помещението;

  – металният блясък и изчистени линии са напълно в тон със съвременните тенденции в интериорния и екстериорен дизайн.

  Ако имате нужда от парапети в дома или офиса, можете да получите компетентна консултация и професионална изработка при нас.