• Как да използваме преградни стени

  Posted on октомври 19, 2017 by in Uncategorized

   

  Още стени у дома? Да!

   

  Вярно е, че в повечето случаи нашите клиенти ни отправят запитвания за събаряне на съществуващи стени. Но дали сте се замисляли колко функционалност в едно помещение могат да внесат допълнителните прегради?

  Съвременните материали позволяват бързо и чисто строителство на вътрешни стени. Те нямат носеща функция в конструкцията на сградата и затова могат да бъдат издигнати от почти всякакви материали: от гипскартон или фазер по методите на сухото строителство, от стъклени пана, дървени плоскости или решетки, PVC или алуминиеви профили, плъзгащи врати, обикновени или стъклени тухли и т.н.

  Защо обаче да ви е нужно да издигате още стени, вместо да разширявате стаите, както е модерно сега? Всъщност преградите са особено удобни именно в малки жилища, тъй като могат да обособят в една-единствена стая отделни кътове за различни дейности, като същевременно запазват усещането за простор.

  Предлагаме ви няколко идеи къде и за какво могат да ви послужат преградните стени. Сигурни сме, че ще видите в тях функционалност, която ще ви накара да се замислите дали пък наистина не е добра идея да поканите майстори у дома.

   

  1. В дневната – кухня

  Вариантите наистина са много. Ако дневната ви е с отворен план, можете да издигнете преграда, с която да обособите прикрит кът за кухненското обзавеждане. Така ще осигурите по-официално място за гостите си, които няма да надничат в мивката и печката ви. Можете да направите частична стена и да скриете кухнята само визуално, но не и реално. А ако искате, можете да затворите изцяло кухненския кът и да го превърнете в отделно помещение, за да ограничите миризмите и шума.

  Въпрос на интериорно решение е от какво да направите преградите. Интересен вариант е да издигнете стени от стъклени пана или плъзгащи врати – така дневната ще продължи да изглежда просторна. Ако решите да се доверите на сухото строителство, имайте предвид, че в тези стени можете да вградите ВиК и електроинсталация и да промените изцяло облика на кухненския кът.

   

  1. Зад дивана – трапезария

  Друг вариант да “подредите” пространството в голямата дневна е да използвате частична стена, която да отдели визуално къта за отдих от трапезарията и кухненските шкафове. Освен да внесе ред в помещението, тази стена може да изпълнява още функции. Съвременните материали позволяват да вградите в нея шкафове, рафтове или ниши и да я използвате като своеобразна мебел с две лица. Така ще можете да поставите телевизора и книгите от страната към дивана за почивка, а от страната към трапезната маса можете да имате шкафове с посуда, картини и каквото още пожелаете.

   

  1. Детската – за двама

  Ако децата ви мечтаят за свое собствено пространство, можете да издигнете частична преградна стена, която да послужи като разделител на детската стая. Тя също може да има две лица и да осигури допълнително място за детски и тийнейджърски съкровища.

   

  1. В спалнята – удобства

  Ако вашата спалня го позволява, можете да отделите в нея малко лично пространство, което да използвате за различни цели – кът за гримиране, четене или хоби дейности, работно място с бюро и рафтове, дори и малка гардеробна. Вариантите за интериорни решения са безкрайно много и зависят изцяло от вашето въображение и възможностите, които предоставя помещението.

   

  1. В антрето – килер

  Ако антрето ви е излишно голямо, можете да преградите част от него и да създадете удобен килер за съхранение на домакински принадлежности или помещение за пералната машина, или гардеробна за връхни дрехи и обувки – всичко, от което имате нужда.

   

  1. В банята – СПА

  Можете да отделите тоалетната от душа с частична преградна стена – стъклена или облицована с плочки. Можете да създадете отделно кътче за ваната, за да ви е още по-приятно да се отпуснете в нея. Ако пък държите на функционалността, обмислете дали имате достатъчно място, за да оградите мокро помещение, в което да защитите пералнята и сушилнята от влагата и да ги използвате много по-удобно.