• Можем ли да имаме умна къща

  Posted on ноември 20, 2017 by in Uncategorized

   

  …вместо домашен помощник

   

  Когато говорим за умна къща, имаме предвид дом, снабден с множество системи за автоматичен контрол на уредите и процесите в него. За обитателите ѝ това означава, че могат предварително да задават програми за „поведение” на различни уреди и приспособления в дома. Така къщата може да се грижи сама за:

  – поддържането на температура в помещенията, като можете да зададете различна температура за всяко помещение, и за всеки отделен час, включително и за отрязъци от време, в които отоплителните уреди да не работят;

  – включване и изключване на домакински електрически уреди в определено време. Така кафеварката може да ви свари кафе сама сутрин, пералнята да изпере, докато ви няма, телевизорът да заработи, когато отваряте вратата, лапмите в различните помещения да светят по различен начин в различните часове на денонощието, бойлерът да се включи няколко часа, преди да се приберете от пътуване, и т.н.;

  – изключване на всички ненужни и забравени уреди с цел да се пести електричество;

  – изключване и включване на електрозахранването, водоподаването, охранителните системи – според това дали сте у дома, или не.

  Някои допълнителни системи могат да вдигат и спускат щорите и пердетата в определени часове, да отварят и заключват врати, включително и на гардероби, да включват и изключват напоителни системи в градината.

  Последните постижения в тази област могат да следят замърсяването и запрашаването на въздуха, появата на аварии от всякакъв произход и дори жизнените показатели на обитателите на дома (кръвно налягане, пулс, режим на почивка и т.н.).

  Всички тези функции можете да контролирате само чрез едно табло, в което е лесно да програмирате всичко. Но можете да променяте програмите и чрез интернет, с директен достъп през специално приложение, което можете лесно да инсталирате на мобилния си телефон или таблет. Така ще имате възможността да карате уредите си да работят за вас, дори когато не сте у дома.

  Как да направите умна и своята къща?

  Ако искате да използвате всички възможни екстри, ще се наложи да ги имате предвид още при проектирането на дома. Архитектът ще заложи най-правилното разпределение и изпълнение на системите, които сте избрали. Имайте предвид, че повечето умни къщи са и енергоефективни и имат свои собствени източници на енергия (обикновено са соларни панели). Само така можете да бъдете сигурни, че всички системи в дома работят постоянно и безотказно.

  И все пак някои от функциите могат да бъдат инсталирани и в съществуваща сграда – в момента, в който правите основен ремонт. За да сте сигурни какво можете и какво не можете да имате във вашия дом, консултирайте се със специалисти с познания и опит.

  Скъпо ли е да имате умна къща?

  Няма да ви лъжем – системите за автоматичен контрол не са особено евтини. Това обаче е инвестиция, която относително скоро ще започне да работи за вас. Да, вярно е, че системите са електрически и повишават разхода на енергия на дома. Но както вече споменахме, къщите разполагат със свой собствен източник на електричество, а и умеят да контролират работата на електроуредите така, че да спестяват значителни енергийни разходи. Така ниските сметки за ток с времето ще изплатят нововъденията и за вас ще остане само удоволствието от по-малкото грижи и по-добрите условия на живот.