• Покривни прозорци – дали и как

  Posted on януари 27, 2018 by in Uncategorized

  Какво трябва да знаете за тях

  Ако вашето жилище или офис се намира на последния етаж на сградата, то сигурно сте се замисляли колко хубаво би било да имате прозорци с изглед право към облаците. И ако живеете точно под покрива, не е невъзможно да се сдобиете с такива. Те ще ви осигурят много повече дневна светлина, разпределена в цялото помещение, и приятното усещане, че сте под открито небе.

  Покривните прозорци обаче са доста по-скъпо удоволствие от обикновените. Това е така, тъй като се налага те да бъдат наистина с добро качество. Ето и причините за това:

  Устойчивост на стъклата

  Тъй като стъклата попадат пряко под ударите на дъждове, снегове и градушки, те трябва да бъдат достатъчно дебели и здрави, за да устоят на ударите и тежестта.

  Качествен материал

  Самата дограма също се изработва от по-качествен материал, за да може да устои на тежестта на снега, на повечето пряка слънчева светлина, на по-големите температурни промени, които трябва да понесе, и т.н.

  Устойчивост на течове

  Разбира се, водата и стопеният сняг се плъзгат по наклонените плоскости на покривните прозорци, но за да е сигурно, че няма да протече и в дома ви, производителите предвиждат специални защити на дограмата.

  Допълнителни екстри

  За да могат да бъдат наистина фукционални, за покривните прозорци обикновено се изработват специфични допълнителни системи. Ето основните от тях:

  – вентилационни отвори, които позволяват в помещението да влиза свеж въздух, дори когато прозорците не са отворени;

  – специфична системата на прикрепяне и управление на вътрешните и външни щори, които можете да използвате, за да могат те да се придържат плътно към стъклото;

  – дистанционно управление за отваряне и затваряне, с което да отваряте и затваряте прозорците по-лесно, тъй като обикновено са разположени нависоко.

  Изисквания към монтажа

  Най-лесно е да се сложат покривни прозорци още при самия строеж на сградата или при цялостна смяна на покрива. Ако смятате да слагате покривни прозорци след това, така или иначе ще се наложи покривът да се отвори на нужното място и след това да се оправи наново. Това ще бъде допълнителен разход към монтажа.

  Важно е прозорецът да бъде с точен размер според отвора, на който ще се поставя. Освен това е от изключително значение самият монтаж да бъде извършен внимателно и правилно. Ако вашият майстор не е избрал правилна обшивка, не е нивелирал прозореца или е направил други пропуски, новата ви придобивка ще ви донесе повече проблеми, отколкото радости – ще тече, няма да се отваря или затваря добре, ще се изметне и т.н. Същият ефект ще получите и ако монтирането е извършено зле, въпреки правилно подбраните продукти.

  Към прозореца може да бъде поставена и допълнителна изолация, за по-надеждна защита, по-добра енергоефективност и по-дълга експлоатация. Обикновено това са специална рамка и фолио, които се поставят между касата и покрива и уплътняват още по-добре пролуката помежду им.

  Кой да изработи и монтира покривните ви прозорци

  За да сте сигурни, че няма да дадете парите си напразно, най-добре е да потърсите доказана фирма, на която да се доверите. Задължително е екипът да има достатъчно опит в поставянето точно на покривни прозорци. Както вече разбрахте, изискванията към тях са специфични и не всеки майстор на дограма може да се справи. Разбира се, добре е да сте чули и добри отзиви за избраната фирма, преди да й възложите задачата.