• С какво и как да остъклим терасата

  Posted on февруари 12, 2018 by in Uncategorized

  Няколко полезни насоки

   

  В последните години все по-често се налага да остъкляваме тераси и да ги превръщаме във вътрешни помещения. Причината за това е, че апартаментите, които се строят и продават напоследък, са сравнително малки, а обитателите им имат нужда от всеки квадратен метър жилищна площ, за да си осигурят комфортно ежедневие.  Ако и вие сте решили да прежалите външното си пространство в името на удобството вътре, то следващите редове са за вас.

  Остъклената тераса може да ви послужи по два начина. Ако е отделно помещение, обикновено се използва за сушене на пране, като външна кухня, зимна градина, склад, трапезария за кафе и закуска или дори работен кът – всичко зависи от нуждите ви и от размерите на терасата. Често обаче остъкленото пространство се приобщава към стая, като я прави по-голяма и дава повече възможности да бъде използвана.

  С какви материали да остъклите терасата – това зависи от новото ѝ предназначение, от изискванията и бюджета ви. За да ви е по-лесно да решите, предлагаме ви някои плюсове и минуси на най-често използваните варианти.

  Видове дограма

  1. PVC дограма

  Става въпрос за големи прозорци, с които да се прегради отворът на терасата. С PVC дограма това е лесно и се прави на същия принцип, както при поставянето на който и да е друг прозорец в дома ви. Изборът на брой камери на профила, както и на вид стъклопакет, зависи от няколко фактора, които можете да разгледате в специалната ни статия по темата. PVC дограмата може да бъде най-евтиното решение за вас.

  1. Дървена дограма

  В съвременното строителство дървената дограма също се предлага със стъклопакет. Има прекрасен вид, добри изолиращи свойства и не създава толкова конденз, колкото останалите. Но е най-скъпият вариант, който можете да имате.

  1. Алуминиева дограма

  Цените на алуминиевата дограма са близки до тези на PVC профилите, но имат по-различни характеристики. Тук се предлага по-голяма цветова гама, а материалът е доста по-траен. За сметка на това топлоизолацията не е на същото ниво. Задължително е да имате допълнителна изолация на стените и да отоплявате добре стаята, за да предотвратите кондензирането, влагата и мухъла вътре.

  Видове отваряне

  1. Обикновени крила

  В повечето случаи клиентите ни поръчват да остъклим цялата открита площ, като комбинираме неотваряеми и отваряеми сегменти. Отварянето е с обикновени крила със или без падащи механизми. Това е най-евтиният вариант.

  Тъй като площта на този „прозорец” е доста голяма, добре ще е да помислите къде и какви отваряеми части ще ви бъдат нужни. Не забравяйте да поръчате и комарници, които да ви позволят спокойно да отваряте крилата през топлите дни.

  1. Плъзгаща конструкция

  Повечето системи за остъкляване позволяват да имате крила, които да не се отварят навътре или навън, а да се плъзгат встрани. Може да има само подвижни или комбинация от подвижни и статични части. Те могат да се нареждат едно зад друго и така да оставят отворена доста голяма част от терасата.

  Ако искате такива прозорци, обсъдете със специалистите колко и къде искате да се отваря. Но имайте предвид, че повечето плъзгащи конструкции не осигуряват добро уплътнение и са добър вариант, само ако искате да използвате терасата като отделно помещение.

  1. Хармоника

  Трети начин на отваряне на терасните прозорци е хармониката. При нея „прозорецът” е разделен на малки крила, които се нагъват и придвижват към краищата на отвора. Така можете да я скриете почти напълно и да я използвате терасата изцяло отворена. Но хармониката е най-скъпият вариант, който можете да имате.

  Остава ви да решите дали ще остъклите целия отвор на терасата, или ще преградите с допълнителна стена част от него. Но никога не вземайте решение какво остъкляване да изберете, преди да сте се консултирали. Добрият специалист ще ви даде практични насоки, които да отговарят както на нуждите, така и на възможностите ви. Разбира се, ние винаги сме в готовност не само да отговорим на въпросите ви, а и да остъклим терасата ви по най-добрия начин.